• Lorem ipsum

Zomerzoet

12 Jul 2016
door © Kookanje

Ik kijk ieder jaar uit naar het seizoen van de aardbeien, bessen, frambozen en meloenen. Het lijkt wel alsof dit fruit aankondigt dat het warmste seizoen eindelijk is aangebroken. Een dagelijkse portie fruit eten is in deze periode net iets minder moeilijk dan tijdens de rest van het jaar.
In dit dessertje op kindermaat speelt zomerfruit de hoofdrol. Ik merk dat mijn dochters Helena (5 jaar) en Laura (2 jaar) vaak grote stukken taart na een hap links laten liggen. Ze vinden het leuker om te snoepen van kleine hapjes.
Helena en Laura maken graag ‘taartjes’: een bodempje waarop ze iets smeren en versieren met andere lekkere dingen. Voor de ‘stapeltaartjes’ ging ik met dit idee aan de slag.
Het recept voor de ‘stapeltaartjes’ en de witte aardbeien is bijzonder geschikt om samen met kinderen te bereiden. Als je samen met kinderen kookt is het belangrijk om ervoor te zorgen dat alles op voorhand klaarstaat, zodat je geen tijd verliest met voorbereidingen, maar meteen aan het ‘echte werk’ kunt beginnen. Het fijne aan koekjes is dat je dit zelfs met heel kleine kindjes kunt maken. Laura was anderhalf toen ze voor de eerste keer meehielp (en nog veel meer proefde).
Stapeltaartjes

Benodigdheden
Voor 16 tot 20 koekjes
25 eetlepels (250 g) speltbloem; 1 theelepel bakpoeder; 6,5 eetlepels (100 g) boter (op kamertemperatuur); 1 ei; 9 eetlepels (100 g) rietsuiker; 1 biologische citroen; een potje mascarpone; frambozen
uitsteker in de vorm van een bloem

Bereiding
Roer de suiker en het ei door de boter tot een romig mengsel.
Voeg de bloem en het bakpoeder lepel per lepel toe.
Rasp ongeveer de helft van de schil van de citroen met een fijne rasp en meng deze samen met een theelepel citroensap door het deeg. Kneed het deeg op een bakmat tot een bol.

Neem een stukje van de bol en rol het met een deegrol op een met bloem bepoederde ondergrond uit tot een lap.
Steek bloemetjes uit het deeg en leg deze op een met bakpapier beklede bakplaat.
Bak de koekjes ongeveer 15 minuten in een voorverwarmde oven op 200° C.

Smeer met voor het serveren een dun laagje mascarpone op de koekjes en zet er een framboos op.
Witte aardbeien

Benodigdheden
een bakje aardbeien, witte chocolade

Bereiding
Smelt de chocolade ‘au bain-marie’.
Dop de aardbeien in de gesmolten chocolade en leg ze op bakpapier, zodat de chocolade kan opstijven.

© Kookanje

Wij slaan cookies op om onze website te verbeteren. Is dat akkoord? JaNeeMeer over cookies »