• Lorem ipsum

Messen onderhouden als een pro

20 Oct 2023
door Edwin Koster

Messen onderhouden als een pro

Messen gebruiken is één ding, messen verzorgen en er jarenlang genot van hebben, is iets anders. Duik in onze tips en tricks en ontdek hoe je jouw messen de verzorging kan bieden die ze verdienen. En in het proces ook nog wat vingers kan redden.

Snijden 

First things first: gebruik je messen waarvoor ze gemaakt zijn. Je kip en zijn beenderen te lijf gaan met een fileermes kan misschien een goed idee lijken (serieus?), maar noch je kip, noch je mes gaan hier beter van worden. De kans dat je lemmet afbrokkelt of zelfs afbreekt, verhoogt immers aanzienlijk.

Daarnaast is ook het materiaal van je snijplank niet onbelangrijk. Houten en kunststoffen snijplanken zijn het summum. Zolang je een snijplank kiest met een gemiddelde hardheid, zal je mes een lange levensduur beschoren zijn. Glas, graniet en steen zijn de grootste vijand van je messen, en zorgen net zoals een verkeerd gebruik van je mes, voor afgebroken lemmeten. 

Reinigen 

Doe je messen een groot plezier en hou ze zo ver mogelijk weg van de vaatwasmachine. Geen snellere manier om je messen bot te krijgen dan ze ten prooi te laten vallen aan een chemische reiniging. Sterker nog, je messen zijn helemaal niet zo high maintenance als je denkt! Na gebruik gewoon even afspoelen met heet water en een mild huishoudelijk reinigingsmiddel en ze zijn zo weer klaar voor actie. 

Opbergen 

Je messen op een hoop in een lade gooien is niet alleen de ideale manier om een paar vingers te verliezen, het is ook de snelste weg naar botte, beschadigde messen. Geef jouw snijmateriaal de luxe die het verdient, en berg het mooi op in een houten messenblok, ladeninzet of op een magnetische ophanglijst. Niet alleen red je zo jouw vingers van een pijnlijke ontmoeting met vlijmscherpe lemmeten, het ziet er ook nog eens heel mooi uit.

Onderhoud en slijpen

Heb je enkele messen in je collectie die een over prachtig houten handvat beschikken? Vet de handvaten af en toe eens in met een neutrale plantaardige olie, zodat ze niet uitdrogen en gaan barsten. Ook je lemmeten kunnen van tijd tot tijd een onderhoudsbeurt gebruiken. Door ze regelmatig te laten slijpen, worden kleine gebruikssporen aan de snede hersteld en blijven ze mooi scherp. Handige Harry? Je kan natuurlijk ook zelf je messen slijpen. Haal een goede slijpsteen in huis en met was precisie en oefening, heb je het klusje zo onder de knie.

Wil jij jouw messen graag scherp en snedig houden? 

Breng je botte, onfortuinlijke messen en ander snijgereedschap uit de keuken binnen bij Doen en wij bezorgen ze jou vlijmscherp terug. Hou onze Facebookpagina in de gaten om op de hoogte te blijven van wanneer we onze slijpservice aanbieden en bezorg ons jouw gsm-nummer. We vragen steeds om de messen in die desbetreffende week voor 18 uur op een bepaalde dag binnen te brengen, waarbij je ze de week daarop kan komen afhalen. 

Wij slaan cookies op om onze website te verbeteren. Is dat akkoord? JaNeeMeer over cookies »