• Lorem ipsum

Verschillende soorten Japanse messen

20 Oct 2023
door Edwin Koster

Usuba - Nakiri
Usuwa? Usuba is een traditioneel Japans groentenmes dat je herkent aan zijn rechthoekige lemmet, dat enkelzijdig geslepen is. Ideaal om groenten mee fijn te snijden. Botten en graten daarentegen hou je beter zo ver mogelijk weg van dit elegante staaltje smeedkunst. Fijn precisiewerk in de keuken is waar de Usuba in uitblinkt.

Het Nakiri mes hoeft niet onder te doen voor het Usuba mes als het gaat over groenten te lijf gaan. Het grote verschil? Waar Usuba een enkelzijdig geslepen lemmet heeft, beschikt het Nakiri mes over een dubbel geslepen lemmet. Ook dit mes wordt gekenmerkt door zijn rechthoekige vorm, maar de punt van het mes is iets meer afgerond dan dat van de Usuba. Aangezien het mes iets zwaarlijviger is dan de Usuba, kan het ook hardere groenten zoals komkommer en wortels voor zijn rekening nemen.

 

Santoku 
Een Santoku is als het ware een ‘basisingrediënt’ in iedere keuken. Het is de Japanse equivalent van het Europese koksmes. Wist je dat Santoku’s uitblinken in wel 3 verschillende soorten snijwerk? Zowel vis, vlees als groenten krijgen deze all-rounder niet klein.

 

Yanagiba
Liefhebber van vlees en vis? Het Yanagiba mes is je beste vriend. Het smalle, lange lemmet snijdt zo door taai vlees of vel heen, met gladde en zuivere sneeën tot gevolg. Door de lengte en vorm van het lemmet kan je immers heel makkelijk een lange, trekkende snijbeweging maken. Laat die sushi en sashimi maar komen.

 

Deba
Hou je wel van wat actie in de keuken? Het Deba mes is de ideale partner voor al jouw hak- en bijlwerk. Het zware, stabiele lemmet mes heeft een krachtig en breed lemmet, dat net zoals de Usuba enkelzijdig geslepen is. Het voorste deel van het lemmet leent zich perfect tot het fileren van vis terwijl het achterste deel moeiteloos kippenbotjes of visgraten fijn maakt.

Geraak je er nog steeds niet aan uit? Trek Edwin even aan z’n mouw, en hij verandert in een mum van tijd in een levende, wandelende en babbelende messenwijzer.

 

Wij slaan cookies op om onze website te verbeteren. Is dat akkoord? JaNeeMeer over cookies »