• Lorem ipsum

Ribollita

25 Mar 2015
door © illyvanilly 

Een eetsoep, da’s nu eens echt iets waar ik altijd zo hard van kan genieten. Vandaag stond ribollita op het menu. Een Toscaanse soep en zo’n typisch ‘per toeval een gerecht geworden’-gerecht. Het begon allemaal met een restje minestrone waar dan gewoon wat extra bonen en oud brood werd aan toegevoegd. Ribollita betekent dan logischerwijs ook gewoon ‘opnieuw gekookt’. In Italië staat dit bij veel restaurants op de kaart, elk doet er zijn eigen ding mee. En dat is er zo tof aan. Pin je dus niet vast op het recept hieronder: Zoals dat gaat met eetsoep, doe je er in wat je in de frigo vindt!

 

Deze keer heb ik me gebaseerd op een recept uit Green Kitchen Travels. Een kookboek naar mijn hart, want alleen plantaardige producten, en interessante recepten. En gezien wij hier zo graag groenten eten en veel variëren komt dat dus heel goed van pas.

In principe maak je ribollita met cannellini bonen. Toen ik mijn weekmenu aan het opstellen was, had ik dus het plan om tegen vandaag mijn uit Italië meegebrachte droge cannellini boontjes te weken en te koken. Plannen zijn goed als je ze onthoudt. Want van gisteren bonen koken is hier natuurlijk geen sprake geweest. Dus thank god again voor het blikje kikkererwten in de voorraadkast (die zijn al meer dan eens mijn redding geweest)

 

Benodigheden:

olijfolie – 2 uien, fijngesneden – 4 teentjes look, fijngesneden – 2 wortels, in blokjes – wat chilivlokken of chilipoeder – 10 blaadjes verse salie – een handvol verse platte peterselie blaadjes – 1 tomaat in blokjes – 1 courgette, in blokjes – 2 handen vol groene kool of boerenkool of cavolo nero – 100 g droge cannellini bonen, gekookt (of een blikje – of andere bonen) – 1 liter groentebouillon of water – peper en zout – En om te serveren: Geroosterde brood en parmigiano schilfers

Warm de olie en voeg de uien, look, wortels, salie en chili toe. Laat dit zacht stoven en voeg dan de peterselie, tomaat en courgette er bij. Laat dit ook een paar minuten rustig stoven. Als laatste voeg je de bonen, de kool en de bouillon/het water toe. Kruid met peper en zout en laat het rustig pruttelen gedurende een 30 tal minuten. Serveer de soep in een diep bord met geroosterde croutons en de kaas.

En ik weet het nu al: morgen zal ze nog lekkerder zijn!

© illyvanilly 

Wij slaan cookies op om onze website te verbeteren. Is dat akkoord? JaNeeMeer over cookies »