• Lorem ipsum

Shakshuka

11 Mei 2017
door © Nele Vanbesien 

Ken jij shakshuka? De foodies onder jullie hebben er waarschijnlijk al van gehoord. En wees gerust, binnenkort is het zo mainstream als hummus of guacamole.

In het Midden-Oosten eten ze shakshuka als ontbijt. Het is een eenpansgerecht met kers op de taart: runny eggs!
Heerlijk ook als lunch of lichte avondmaaltijd. De basis bestaat uit tomaten maar ondertussen zijn er al 1001 variaties: met bonen, aubergine, vlees, …

Wat is er beter dan een lopend eitje op een heerlijke rijke tomatensaus. En dan… de moment suprême: met een lekker stukje brood, breek je het eigeel en vloeit alles over je gerecht. Da noem ik nu eens foodporn!

Ik Moet eigenlijk wel bekennen dat ik iets heb met eitjes. Toch een prachtig product, nietwaar? Puur natuur (als ze bio zijn natuurlijk), gezond en voedzaam. En je kan er zo ontzettend veel mee doen. Van ontbijt tot dessert.

Zo kam ik erop om een ontbijt bar te beginnen waar eitjes in de picture staan (Eggs). We starten eerst kleinschalig met een pop-up die enkel op zondag open is. Maar ik droom ervan om hiervan mijn full time job te maken en zot veel originele gerechtjes te mogen serveren. 

En uiteraard wil ik mijn eigen kippen kweken.

Weet je eigenlijk wat de code op de eitjes die je koopt in de winkel wil zeggen? Het eerste cijfer van de code op het ei geeft aan of het biologische eieren zijn (0), eieren van kippen met vrije uitloop (1) of van scharrelkippen (2).

Scharreleieren en vrijeuitloopeieren zijn dan wel romantisch klinkende namen, voor scharreleieren zitten er namelijk nog steeds negen kippen per vierkante meter (wat neerkomt op een A4-tje plaats per kip) en zelfs bij de vrije uitloopmethode is het nog toegelaten kippensnavels weg te branden.

Biologische eieren worden gelegd door hennen die hun snavel nog hebben en genoeg ruimte krijgen om hun natuurlijke kippenmanieren te behouden. Bovendien krijgen ze biologisch geteeld en dus onbespoten en niet genetisch gemanipuleerd voer.

Eieren zijn perfect ontbijtvoer. 2 stuks leveren al voldoende vitamine B12 voor een hele dag. Vitamine B12 helpt bij de productie van rode bloedlichaampjes die ons wakker en alert houden. Ook bevatten ze vitamine D, fosfor, jodium, selenium en eiwitten. Echt krachtvoer dus!

SHAKSHUKA Recept voor 2 personen:

Om shakshuka te maken heb je dus eigenlijk maar weinig nodig, maar wat wel belangrijk is dat je een aantal basisingrediënten gebruikt (tomaten, uien, eieren, pepers) 

Wil je het nog meer smaak geven, voeg dan gerust feta of chorizo of andere groenten eraan toe.

1 el olijfolie  - ½ ui - 1 teentje look - 1/2 rode paprika - 1 blik stukjes gepelde tomaat - 1 tl cayennepeper - 1 tl komijn - 1 tl paprika poeder - peper & zout - 4 eieren - verse peterselie -(optioneel: feta)

Giet een scheutje olijfolie in een pan en bak hierin de fijngesnipperde ui en look voor twee minuten. Voeg de paprika toe, en bak op hoog vuur zodat het mooi verkleurt.

Meng vervolgens ook de tomaten en de kruiden erdoor en kook op laag vuur gedurende vijftien minuten. Voeg eventueel water toe zodat het de consistentie van een pastasaus krijgt en proef of het geheel goed op maak is.

Breek de eieren boven de saus, breng op smaak met zout en peper en kook nog 10-12 minuten op laag-middelhoog vuur (liefst met deksel). Als de eieren gestold zijn besprenkel je het geheel met verse peterselie en serveer met lekker brood.

© Nele Vanbesien 

Wij slaan cookies op om onze website te verbeteren. Is dat akkoord? JaNeeMeer over cookies »