• Lorem ipsum

witloofsoep en ...

29 Sep 2015
door © Foodieliesbeth

De controlefreak in mij houdt niet zo van freestylen. Ik werk graag met kookboeken en netjes afgemeten recepten. Zo heb ik zoveel mogelijk onder controle en zo heb ik het het liefst. Mijn liefste buurvrouw daagt me graag uit en als we samen koken (en zelfs bakken) wijkt ze steevast vrolijk af van mijn planning en recept, verandert ingrediënten, heeft van iets te weinig en laat het zo … zenuwachtig word ik ervan. Maar ik moet toegeven dat ik mij de laatste tijd ook vaker laat verleiden tot een freestyle gerechtje en eigenlijk valt het best mee. De reden voor mijn (voor mij) gedurfd gedrag .. ik haat verspilling van eten. Men hart breekt als ik mensen eten zie laten slecht worden of perfect bruikbaar eten in de vuilbak gooien. Dus als ik voor een recept van iets de helft nodig heb probeer ik de andere helft altijd nuttig te gebruiken. Vandaag wou ik pompoensoep maken en had een mooi lijstje gemaakt om naar de winkel mee te nemen. Daar aangekomen .. geen pompoen te bespeuren. Ik probeer me te herinneren wat ik nog in huis heb en kies uiteindelijk voor een paar stronken witloof.

In de koelkast ligt nog drie kwart van een appel waar ik aan beginnen eten was, een stukje blauwe kaas en wat rucola. In men glazen koekjesstolp zit nog een handvol walnoten en ik er ligt ook nog een hazelnootburger in men frigo te blinken die dringend op moet. Als luch maak ik witloofsoep met appel en curry met een salade van .. u raad het al .. de rest van de ingrediënten

Benodigdheden:
vier witloofstronken, een appel, een ajuin, een aardappel, een bouillonblokje, currypoeder naar smaak, peper en zout, een handvol rucola, enkele noten en eventueel een beetje blauwe kaas of wat oud brood waar je croutons van maakt ..

Zet voor de soep een pot op het vuur met een scheutje olijfolie. Snij de ajuin in grove stukken en stoof 2 minuutjes, doe er drie in stukken gesneden witloofstronken (het harde bittere poepje snij je er best uit) bij en stoof nog 5 minuten verder. Voeg currypoeder toe, de in stukken gesneden appel en aardappel toe en zet net onder met water. Gooi er eenbouillonblokje bij en breng aan de kook. Laat koken tot alle groenten zacht zijn en mix.

Voor de salade snij je de overgebleven appel en witloof in fijne reepjes. Leg een handvol rucola op een bord en verdeel er de appel en het witloof over. Kruid af met peper en zout. Ik heb nog wat appelazijn staan en een siroop van balsamico en vijg en voeg daarvan telkens een streepje toe voor een zure en zoete toets. Ondertussen rooster ik de walnoten kort in een koekenpan zonder vetstof en strooi die er op het eind over. De salade is perfect om zo te eten, maar ik bak nog snel mijn eenzame notenburger en leg die er bij op. Een sneetje pompoenpitbrood erbij en een heerlijke freestyle lunch is geboren

© Foodieliesbeth

Wij slaan cookies op om onze website te verbeteren. Is dat akkoord? JaNeeMeer over cookies »