• Lorem ipsum

Zuiderse inktvisinktpasta met octopus

24 Mei 2016
door © Foodieliesbeth

Vorig jaar februari ben ik samen met mijn kleine zusje (die al lang niet meer klein is) op citytrip geweest naar Venetië. Heel toevallig eigenlijk omdat de vluchten daarheen op dat moment de goedkoopste waren. Prachtige stad om in rond te kuieren met een markt met de meest verse vis, groenten en fruit .. om uren in rond te dwalen. Als ik naar het buitenland ga neem ik nooit de typische souvenirs mee terug naar huis, ik ga altijd voor iets dat met eten te maken heeft. Uit Venetië nam ik een klein kookboekje mee met plaatselijke gerechtjes, en ook enkele zakjes inktvisinkt. Vandaag maak ik met de inkt een zwarte pasta en voor erbij buffelmozzarella, tomaat en octopus.

Benodigdheden: 400g pastabloem type 00, 4 eitjes, 8el olijfolie, zakje inktvisinkt, bakje kerstomaatjes, een kleine courgette, bol buffelmozzarella, stuk parmezaan, gearomatiseerde olie met citroen.
Bereiding: Haal de dag op voorhand de octopus uit de diepvries en laat rustig ontdooien in de koelkast. Snij hem in stukjes en stoof op een laag vuurtje tot hij gaar en zacht is. Giet ondertussen de bloem uit op je werkblad en maak er een kuiltje in. Breek hierin de eitjes en kneed tot een zacht deeg. (de hoeveelheid ei hangt af van de grootte van de eitjes en de kwaliteit van bloem die je gebruikt. Start met 3 eitjes en kijk dan of het vierde ei nog volledig nodig is. Ook de inkt en olie zorgen nog voor extra vocht) Voeg het zakje inkt en de olie toe en kneed met plastic handschoenen tot een zacht deeg. Dek af met een vochtige keukendoek en laat 15minuten rusten op kamertemperatuur. Rol het deeg uit, verdeel het in vier porties en haal het door de pasta machine. Vouw dubbel en herhaal nog een tweetal keer om een mooie rechthoek te krijgen die makkelijk werkt. Zet de stand van de machine iets fijner en herhaal tot de fijnste stand. Draai elke lap deeg ten slotte door de spaghettivorm van de machine. Kook de pasta beetgaar in ruim kokend water met een snuifje zout en een scheutje olijfolie. Giet de pasta af. Stoof de in stukjes gesneden courgette enkele minuten en voeg de gehalveerde kerstomaatjes, mozzarella in stukjes gescheurd en een scheutje van de citroenolie toe. Haal direct van het vuur en meng er de pasta onder. Doe de octopus erbij, kruid met peper en zout en serveer met een stuk parmezaan en de rasp op tafel. Zo kan iedereen de hoeveelheid kaas nemen die ze lekker vinden

© Foodieliesbeth 

Wij slaan cookies op om onze website te verbeteren. Is dat akkoord? JaNeeMeer over cookies »