• Lorem ipsum

Cannelés bordelais.

28 Mei 2015
door © illyvanilly

Een specialiteit uit de streek van Bordeaux, die je tegenwoordig al vaker bij de mignardises krijgt voorgeschoteld op restaurant. Mega lekker zijn ze: veel vanille en rum, gekarameliseerd aan de buitenkant en zacht vanbinnen! Wou ik dus ook eens proberen.

Gebruik zeker metalen vormpjes,alleen zo zijn de canelés mooi donkerbruin gekarameliseerd, en van binnen nog wat moelleux zoals ze dat zeggen.
 
Ik gebruik dit recept van Yvette uit Home Baked (en je moet een dag op voorhand beginnen):
500 ml melk – 1 vanillepeul – 50 g boter + extra om in te vetten – 250 g suiker – 125 g bloem – 3 eidooiers – 1 heel ei – 50 ml rum

Breng de melk en met de vanillepeul en het merg en de boter in een steelpannetje tegen de kook aan en laat zo’n half uurtje op heel laag vuur trekken. Meng de suiker met de bloem in een beslagkom, zet de eitjes en eventueel de rum klaar. Giet de hete melk door een zeef bij de bloem en roer tot er geen klontjes meer zijn. Voeg de dooiers, het hele ei en de rum toe, en klop goed tot een glad dun beslag. Giet het in een maatbeker en laat 24 uur in de koelkast staan.
Verwarm de oven voor op 220 graden. Vet de vormpjes in met wat gesmolten boter. Giet in elk vormpje beslag tot 5 mm onder de rand.  Zet de vormen ver uit elkaar op een bakplaat, zodat de hete lucht er overal goed omheen kan.
Bak de canelés in 45 minuten donkerbruin. Check ze na een half uur, ongeveer. Als de bovenkant te zwart wordt, dek ze dan af met aluminiumfolie. Stort ze meteen, met een ovenhandschoen aan, uit op een rekje.  Laat afkoelen.

Nog een tip: zet je canelé heel even terug in de oven voor je ze serveert. Er zit namelijk veel boter in, en deze wordt terug hard als ze afkoelen.

© illyvanilly

Wij slaan cookies op om onze website te verbeteren. Is dat akkoord? JaNeeMeer over cookies »