• Lorem ipsum

Eclairs

4 Sep 2015
door © Foodieliesbeth

Vandaag ga ik op bezoek bij de grootouders. Ik probeer er wekelijks langs te gaan en neem altijd iets lekkers mee. Ze geraken zelf de deur niet meer uit dus daarvoor zijn ze afhankelijk van anderen.

Er zijn niet meer veel dingen waar ze nog echt blij mee zijn maar een bezoekje en een lekker taartje voor bij de koffie .. daar kan ik ze nog veel plezier mee doen. Ik heb verlof dus ik heb tijd om zelf iets te maken en mijn mémé had wel nog eens goesting in een eclair dus ik waag het erop en probeer er eens zelf een ineen te flansen.

Benodigdheden:

Voor het soezenbeslag: 50g boter, ½ dl melk, ¾ dl water, ½ tl zout, 1el kristalsuiker, 125g gezeefde bloem, 3 eieren

Voor de banketbakkersroom: 375 ml melk, 4eierdooiers, 40g suiker, 30g maizena, ½ vanillestok    

Voor het chocoladeglazuur: 100g poedersuiker, 15gcacaopoeder, ½ cl kokend water

Verhit de oven voor op 200°C en zet een bakplaat met bakmat klaar. Zet een pan op het vuur met de boter, melk, water, zout en suiker en breng aan de kook.

Zodra de vloeistof kookt voeg je de bloem toe en roer je stevig met een spatel toter een deegbal ontstaat die loskomt van de wand. Draai het vuur laag en laat het deeg kort uitdrogen. Toen ik in dit stadium van het deeg proefde het minder zoet dan verwacht maar dit komt helemaal goed eens ze gevuld zijn.

Neem van het vuur en laat even afkoelen alvorens de eieren er een voor een bij te voegen. Zorg ervoor de het ei helemaal is opgenomen voor je het volgende erbij voegt. Schep het beslag in een spuitzak en vorm er dunne lange worstjes mee. Het deeg zet nog redelijk veel uit dus maak je geen zorgen als ze dun lijken. Zorg er ook voor dat er voldoende plaats is tussen het deeg zodat ze niet aaneen kleven. Bak ze 20 minuten in de oven op 200°C en daarna nog eens 15 minuten op 180°C tot ze helemaal droog en krokant zijn. (de tijden hangen af van de dikte van je eclairs dus hou ze in de gaten) Laat ze op een rooster afkoelen.

 

Ondertussen beginnen we aan de banketbakkersroom want ook die moet afgekoeld zijn voor je hem er tussen spuit. Zet een pan op het vuur met de melk, schraap de zaadjes uit de vanillestok en voeg zaadjes en stok toe aan de melk. Breng aan de kook. Meng intussen de dooiers met de suiker en maizena tot een gladde massa. Giet een klein scheutje kokende melk op dit mengels en roer goed. Voeg daarna dit mengsel al roerend toe aan de kokende melk. Laat even koken en giet in een koude schaal of kom om aanbranden te vermijden. Laat af en toe roerend afkoelen om te voorkomen dat er zich een vel op vormt.

Voor het glazuur meng je al de ingrediënten tot een gladde massa.

 

Wanneer alles is afgekoeld zijn we klaar voor de assemblage J

Snij de eclairs horizontaal doormidden en spuit op de onderkanten de banketbakkersroom. Dop het deksel in het glazuur en plaats het op zijn onderkant. En nu maar hopen dat de mémé en pépé het eetbaar vinden J de overschot zet ik bij de overburen in de gang .. chanceaars!!  J

© Foodieliesbeth 

Wij slaan cookies op om onze website te verbeteren. Is dat akkoord? JaNeeMeer over cookies »