• Lorem ipsum

Konijnenpaté met pistachenoten

15 Apr 2016
door © PetitPouletRôti

Het is me met de paplepel ingegoten, de liefde voor lekker eten en voor het ontvangen van gasten. Ik hou ervan om mijn vrienden en familie zogenaamd “ouderwetse” gerechten voor te schotelen: kalfstong in madèrasaus, ossenstaart, gevulde eend met kastanjes,… Gerechten die op het eerste zicht niet lijken te matchen met onze huidige drukke levensstijl… Niet is minder waar!

Neem nu bijvoorbeeld het maken van paté. Daarbij is het vooral een kwestie van goed te plannen (en daar zijn we goed in, want we combineren feilloos onze full time job, ons huishouden, onze hobbies en die van onze kinderen!) en het juiste recept te vinden. Ik haal mijn inspiratie meestal uit de oude recepten van mijn grootmoeder of ouders of uit het boek “Patés & terrines” van Stéphane Reynaud. Het leuke aan paté maken is echter dat je kan blijven variëren en experimenteren met verschillende soorten vlees en kruiden.
Een pate smaakt het lekkerste als hij een dag of twee voordien gemaakt is, dus als je gasten er zijn, is het enige wat jij nog moet doen je paté in sneetjes snijden en lekker mee gaan tafelen!
Paté die je in de winkel koopt, bevat vaak erg veel vet. In dit recept (geïnspireerd op Stéphane Reynaud’s paté met konijn, noten en rozijnen) werk ik met mager vlees, waardoor deze variant veel gezonder wordt dan de supermarket-tegenhanger!

ingrediënten:
200 g konijnenvlees, 300 g varkenskarbonades, 200 g kippenlevers, 50 g rozijnen, 250 g gepelde pistachenoten, 1 dl room, mespunt piment d’espelette, 3 sjalotten, 1 eetlepel vetstof, 3 eetlepels Armagnac, 3 eetlepels porto, zout en peper.
Begin met het weken van de rozijnen in de Armagnac waar je een klein scheutje heet water aan toevoegt. Het is de bedoeling dat de rozijnen de drank opnemen en dus kleine, alcoholische, druifjes worden.
Snipper de sjalotten en bak ze glazig. Voeg hierbij het konijnenvlees dat je in blokjes van anderhalve centimeter hebt gesneden en laat lichtjes kleuren. Het vlees moet zeker nog niet volledig gaar zijn, het gaat immers nog 2 uur de oven in en anders wordt het konijnenvlees taai.
Draai vervolgens het varkensvlees en de kippenlevers door de vleesmolen (gebruik een grove schijf) of hak alles niet te fijn in je keukenmachine.
Meng het vlees, de sjalotten, de pistachenoten, de room, porto, de geweekte rozijnen en de piment d’espelette en voeg wat peper en zout toe.
Schep het mengsel in een patévorm met deksel en bak de paté 2 uur au bain-marie in een op 180°C voorverwarmde oven. Laat minstens één nacht afkoelen in de koelkast.
Omdat ik hou van Gent en Gentse streekproducten, heb ik deze konijnenpaté geserveerd met rogge-verdommeke brood van bakkerij Himschoot, de oudste bakkerij van Gent, Tierenteyn mosterd en een lepeltje blauwe pruimen met kaneel confituur van Callas Confiture.
Smakelijk!  

© PetitPouletRôti

Wij slaan cookies op om onze website te verbeteren. Is dat akkoord? JaNeeMeer over cookies »