• Lorem ipsum

Snelle veggie chili

20 Dec 2016
door © Foodieliesbeth

Koeien eten altijd maar minder gras, omdat ze snel vetgemest moeten worden met maïs, soya en andere voedergewassen. Dat voeder is vaak eetbaar voor de mens. Je kunt er 8 maaltijden mee maken, voor één vleesmaaltijd. Koeien vetmesten kost veel water en maakt van rundvlees een van de ingrediënten met de hoogste watervoetafdruk. Zo heb je gemiddeld 3960 liter water nodig om 200g rundsvlees te produceren. Om nog maar te zwijgen over de enorme hoeveelheden regenwoud die gekapt worden om de soya te verbouwen die nodig is om de koeien eten te geven. Als je dan toch vlees eet, probeer dan van lokale boeren te kopen en van koeien die voornamelijk gras eten.   

Witte bonen, prinsessenbonen, erwten, kikkererwten, linzen en flageoletbonen behoren tot de peulvruchten en zijn een interessant voedingsmiddel omdat ze veel eiwitten bevatten en zo een goed alternatief zijn voor vlees. Je hebt ook ongeveer 9 keer minder water nodig om een kilo linzen te produceren tegenover een kilo rundsvlees. DUS daar ga ik mee aan de slag! Ik heb nog een halve pompoen in de koelkast dus die draai ik er ook nog bij! Ik gooi niet graag eten weg en heb al gemerkt dat restjes opgebruiken in een gerecht waar je het anders niet direct bij zou doen vaak super lekkere resultaten geeft!

Benodigdheden:

2limoenen-2uien in stukken-3tenen look geperst -een puntpaprika in stukken-1 a 2 rode chilipepers fijgesnden-een blik linzen (je kan ook gedroogde linzen en bonen gebruiken , die moet je dan eerst koken volgens de aanwijzingen op de verpakking. Dit duurt echter meestal minstens toch een uurtje dus als je niet veel tijd hebt zijn voorgekookte linzen een goed alternatief) -een blik bonen-2 tomaten in stukken -een 400g pompoen (in stukken gesneden en geroosterd in de oven)-200ml kokosmelk-3el soyasaus- 1el kaneel- 1el komijn- 1 el gemalen koriander -1 el paprikapoeder-1el tahini-

 Voor erbij: wraps of rijst-een komkommer-yoghurt-teentje look- peper en zout-verse koriander-gefrituurde uitjes

 Bereiding

Doe wat olijfolie of kokosvet in een grote pot (ik gebruik hiervoor liefst een gietijzeren pot met dikke bodem zoals een Creuset) en fruit de ui tot de stukjes glazig zijn. Voeg de look, kruiden, chili, paprika  en tomaten toe en stoof enkele minuutjes mee. Roer er vervolgens de linzen, bonen, pompoen en tahini door en giet er de kokosmelk over. Roer even flink door en zet het deksel op de pot. Laat op een laag vuur sudderen tot al de ingrediënten gaar zijn. (regelmatig roeren) Voeg als laatste nog wat limoensap en soyasaus toe naar smaak en kruid af met peper en zout. 

Bij de pikante chili eet ik graag enkele verfrissende dingen om de tong af en toe wat te verkoelen. Snij lange dunne linten (maar ook weer niet TE dun zodat ze nog iets van hun knapperigheid overhouden in contrast met de zachte structuur van de chili)  van de komkommer met een mandoline maar hou het stuk dat over blijft omdat het gevaarlijk wordt voor de vingers aan de kant voor de yoghurtsaus. Kruid de komkommerlinten af met wat peper, zout en een scheutje azijn. Doe wat yoghurt in een kom en pers er een teentje look in uit. Roer er peper en zout door en rasp er de rest van de komkommer in. Zo wordt de yoghurt iets minder vast. 

Ik hou er wel van als een gerecht zowel warm als koud is dus laat ik de wraps koud maar dat is persoonlijk. Leg in het midden van de wrap een lijn lekker warme pikante smeuige chili met daarboven enkele linten van de frisse sappige komkommer.  Schep er wat yoghurtsaus over en werk af met enkele blaadjes verse koriander en de gefrituurde ajuintjes voor de crunch. Ik hou van frisse zure smaken dus zet ik een extra potje op tafel met stukjes limoen voor de liefhebbers. Vouw de wrap dicht en geniet! Laat die sneeuw nu maar komen!

© Foodieliesbeth 

Wij slaan cookies op om onze website te verbeteren. Is dat akkoord? JaNeeMeer over cookies »